Emlékek darabokban - Sáfrán Judit: Az írisz emlékei


Tudod, hogy ki vagy igazán? Biztos vagy benne, hogy a világ, amiben élsz nem hazugság? Küzdelem, árulás, hazugság, szenvedély és szerelem mind megbújnak az olvasmány lapjai mögött mindezt rengeteg kalanddal fűszerezve. Talán ez a felvezető tökéletesen passzol Sáfrán Judit könyvéhez, amely május 29-én jelent meg a NewLine kiadó gondozásában. Az írisz emlékei egy pörgős, letehetetlen fantasy, aminek cselekménye lassan, fondorlatosan halad előre, miközben egyre és egyre jobban berántja az olvasót ebbe a különleges világba.  

Cylia története észrevétlenül ugyan, de teljesen magával ragadott. Az elején a kezdés eltántorított, attól tartottam, hogy ez is egy újabb tagja lesz a tömeg fantasy-k népes családjának, aztán észrevétlenül ez a gondolat átfordult bennem és roppant mód a szívembe lopta magát a regény. A maga egyszerűsége, mégis fordulatos cselekménye és lenyűgöző világépítésé nem tud nem lenyűgözni minden alkalommal, mikor belevetem magam a sorok közé. 
 
Attól tartottam, hogy korábban olvasott fantasy-k által nálam oly magasra rakott mércét már csak azok a szerzők lesznek képesek megugrani, akik odatették, de Judit engem is roppant meglepő módon vette az akadályt. Úgy alkotott egy teljesen egyedi világot, hogy közben tulajdonképpen el sem rugaszkodott a szürke valóságtól, csak éppen palettát váltott annak kiszínezéséhez. A világot amit megalkotott pedig uralják a színek, elérve, hogy az olvasó az egyik ámulatból a másikban csöppenjen. 

A történet számos témát érint, hol mélyebben, hol felszínesebben, de nincsenek tabuk. Úgy ábrázolja ezeket, amilyen a valójuk. A gyász, az árvaság okozta fájdalom, vagy az emlékek elvesztése. Ez az olvasmány rádöbbentett arra, hogy mennyire is függünk az emlékeinktől és ha elveszítjük őket olyan mintha mankók nélkül maradnánk törött lábbal. Meglepően sebezhető az emberi lény az emlékei nélkül, amit mások képesek zokszó nélkül felhasználni ellene. Emlékek nélkül fél emberek vagyunk és olyan, mintha a lényünk, személyiségünk egy részét is vele együtt törölték volna ki belőled.  Többé már nem leszel az, aki voltál, mert az átélt események és azok emlékei formáltak és tettek azzá aki vagy. 

Összegezve Az írisz emlékei által egy izgalmas és letehetetlen fantasy-t kap az olvasó, szerethető karakterekkel, és egy olyan gyönyörűen felépített világgal, amitől garantáltan legalább egyszer tátva marad az olvasó szája.  

Köszönöm a lehetőséget a Newline kiadónak és az írónőnek, hogy lehetőségem nyílt olvasni ezt a csodát, mert biztosan felkerült az idei év legjei közé! Ha ti is szeretnétek része lenni a kalandnak a Newline kiadó webshopján beszerezhető már a regény, amit ide kattintva el is tudtok érni!

Megjegyzések