Kultúrsokk #1 - 5 hátborzongató könyvtár, ahol a szellemek is otthonra leltek


Sziasztok, a mai napon egy nagyon érdekes és kissé hátborzongató bejegyzést hoztam el nektek, melyben összegyűjtöttem nektek 5 olyan könyvtárat, amelyekben az embereken és könyveken túl szellemek is tartozkodnak. Ha kíváncsiak vagytok, mindenképpen tartsatok velem! :D

1. Andrew Bayne Memorial könyvtár:

A közkönyvtár Pennsylvania állambeli Bellevue  városában található, melynek  épülete eredetileg
Amanda Bayne Balph, Andrew Bayne seriff     lányának tulajdona volt, akinek a nevét a könyvtár   mai napig viseli. Amanda 1912-ben azzal a   feltétellel adományozta az épületet a városnak, ha   akörül található fák egyikét sem vágják ki soha,   mondva ezek adját meg a hely misztikumát.

A paranormális események 1988 után kezdődtek el,  a mikor is kivágtak egy közel 300 éves beteg  szilfát.  Sharon Helfrich könyvtárigazgató 2005. október 25-én tett nyilatkozatában számos  paranormális eseményről számolt be 1988 után, miután elfoglalta a könyvtár igazgatói székét. A férfi elmondta, hogy számtalan alkalommal szokatlan fényt látott és az sem volt szokatla, hogy a mennyezeti ventilátor magától kapcsoljon be és vagy a számítógépén magától jelenjenek meg számok. Elmondása alapján gyakorta jelenik meg a könyvtárban egy viktoriánus nő szelleme, feltételezhető, hogy akár maga Amanda az. Diane Ross könyvtáros maga is alátámasztotta ezeket, elmondva, hogy ő maga számtalanszor tapasztalta, hogy a polcok maguktól rendeződtek át.

2. Phoenixville-i közkönyvtár:

A phoenixville -i közkönyvtárat 1896-ban alapította egy csapat kiemelkedő polgár, kihasználva a pennsylvaniai törvényhozók által elfogadott törvényt, amely törvényessé tette az iskolai körzetek számára a nyilvános könyvtárak tulajdonát és működtetését.

Abban az időben még nem voltak olyan könyvtárak, amelyek kapcsolatban álltak volna az állami iskolákkal. Az iskolaigazgatók beleegyeztek egy nyilvános könyvtár létrehozásába, amelyet a Phoenixville iskolai körzet nyilvános könyvtárának hívtak. Az 1850-es évek közepén Joseph F. Jannison tiszteletes által alapított Fiatal Férfi Irodalmi Unió adományozott kis könyvgyűjtemény, amely egy privát előfizetői könyvtár volt, képezte az új könyvtár alapgyűjteményét. Az Irodalmi Unió megalakulása előtt 1843-ban megalakult egy közösségi könyvtár, a Phoenixville Library Company néven. A Társaság végül összeolvadt az Irodalmi Unióval és a Phoenixville iskolai körzet nyilvános könyvtárával.

Az épületet aztán a közelmúltban felújították, ami 1902-ben nyerte el végleges formáját. A könyvtárban eddig három szellemet láttak az emberek. Az egyik kísértetről John Kelley, az ügyvezető igazgató azt mondta, hogy a pörgős ruhát, magas kalapot viselő, pár századdal korábbról származó nő a padláson tartózkodik.

A Chester városi Paranormál Kutató Társaság 2006-ban döntött úgy, hogy a könyvtárban fognak vizsgálódott. Ennek eredményeként elszíneződött gömböket fotóztak, illetve felvették, hogy a könyvek maguktól esnek le a polcokról. Ezek utánról más információ nem igen lelhető fel a szellemekről, de szinte biztos vagyok benne, hogy azóta is ott kísértenek...

3. Blanche Skiff Ross Memorial könyvtár:

A Blanche Skiff Ross egy akadémiai könyvtár, amely az 1884-ben Alice Virginia Cottey által alapított "Cottey College"-ben kapott helyet.

Az odajáró diákok számos alkalommal számoltak be arról, hogy a könyvek maguktól esnek le a polcokról, a kocsik pedig mindenféle külső behatás nélkül gördültek arrább és az épület hátsó lépcsőjén több alkalommal is különös zene ütötte meg a diákok fülét, amelynek köze lehet Vera Neitzert zenehallgató halálához, aki egy süteménykészítésközben kiütött baleset áldozata lett, ugyanis az épület közvetlenül az iskola női kampusza mellett foglal helyett, a régi Amerman szanatórium helyén, ahol számos halálesett történt, de a legismertebb mégis a Vera-e maradt mindközül.

Emellett egy idős férfi szellemével is találkoztak. Az erkélyen megjelenő kísértet szmokingot és sapkát viselt. A férfin kívül más is kísért a könyvtárban, amit 1963-ban építettek. Két viktoriánus korabeli ruhát viselő lány szellem a lépcsőn játszik, egy fiatal nő pedig hosszú fehér ruhában olvassa a könyveket. A parajelenségek okára legjobb információim szerint mai napig nem érkezett tudományos magyarázat, így ez az eset is a megoldatlan rejtélyek táborát erősíti.

4. Willard könyvtár:

A Willard Könyvtár 1885 óta szolgálja a közösséget, de a hatalmas könyvgyűjtemény nem az egyetlen oka a látogatók eljövetelének.

A könyvtárba azért özönlenek, hogy találkozzanak a Willard Könyvtár barátságos szellemével, a Szürke Hölggyel. 
1937-ben jelent meg először a Szürke Hölgy, akinek a jelentéről a takarítók mondták el, hogy a kazánházban látták lebegni a korhű ruhába öltözött kísértetet. Az első beszámoló óta több, mint 1000 észlelés történt. Ezek többsége vizuális jellegű volt.

A szürke hölgyről azt gondolják, hogy Louise Carpenter, a könyvtár alapítójának, Willard Carpenternek a lánya. Amikor Willard Carpenter elhunyt, hagyta teljes vagyonát vállalkozásainak és a könyvtárnak. Louise Carpenter beperelte a könyvtári igazgatóságot az övéinek gondolták miatt, azt állítva, hogy apja nem volt jó lelkiállapotban, amikor utolsó végrendeletét írta.

Louise Carpenter elvesztette az esetet, és vélhetően addig kísért a könyvtárban, amíg meg nem kapja a tartozását.

A Szürke Hölgyről ismert, hogy a könyvtár bizonyos helyiségeit kísérti, amelyeket az alábbi jelentés is alátámaszt: 
A könyvtárnak három szintje van. A helytörténeti osztályunk emeletén eléggé sokszor látták, de látták már a földszinten, a gyermekosztályon és a földszinti folyosókon. A gyermekosztály az épület legkísértetiesebb helyének számít; különösen a mesegödör területén... 

Számtalan jelenséget jegyeztek fel, amely a Szürke Hölgy észleléséhez köthető, amelyek között fellelhető volt a tárgyak és könyvek elmozdulása, de a semmiből előtűnő illat is előfordult. Végül az eset kivizsgálas végett úgynevezett szellemkamerákat szereltek fel a könyvtár területén, amelyek számtalan alkalommal rögzítették az asszony jelenlétét.

Maer MacKay, a Willard Könyvtár szellemének suttogója azonban úgy véli, hogy több szellem isbolyong az épület falai között. Előfordult például, hogy egy fiú gyereket láttak a pincében, vagy az olvasóteremben. MacKay azt is látta már, hogy könyvek lebegtek, valamint úgy érezte, mintha láthatatlan kéz simogatná meg a haját, de arra is volt példa, hogy fényes gömbök jelentek meg könyvtárban.

5. Peoria közkönyvtár:

A helyi történetek szerint  a könyvtár egy átkozott földre épült. A történet szerint Andrew Gray 1830 körül itt lakott egy otthonban, mire a családi anyagi nehézségek miatt el kellett hagyniuk a helyet, ezért Mrs. Gray megátkozta az ingatlant és annak összes jövőbeni tulajdonosát. Egyesek úgy vélik, hogy átka valóra vált az ingatlan összes tulajdonosára nézve. A könyvtár 1894-ben épült, nagyon közel ahhoz, ahol Mrs. Gray háza állt. Az első három könyvtárigazgató rejtélyes körülmények között halt meg. 1966-ban a könyvtárat lebontották, mivel súlyosan megrongálódott és helyette újat építettek, de állítólag Mrs. Gray átka következtében a kísértetek közül sokan még mindig itt laknak. A jelentések szerint az alkalmazottak hallották a nevük hívását, amikor egyedül vannak a terembe, vagy hideg huzatot éreznek. A pinceajtóban egy volt könyvtárigazgató sziluetjét is látni vélték.

Mára ennyi könyvtárat szedtem össze nektek, remélem elnyerte a tetszéseteket a cikk és érdekesnek találtátok! Ha a jövőben is szívesen látnátok hasonló tartalmakat itt a blogon, akkor mindenképpen írjátok meg a komment szekcióban, vagy az oldalt található kis csevegőbe! Legyen egy csodaszép napotok, sziasztok!

Megjegyzések