Reflektorban a magyar szerzők! #1 - Interjú Papp Dórával, a magyar irodalom egyik legfényesebb csillagával

Amikor elindítottam az interjú sorozatom az volt a nagy álmom, hogy egy nap Papp Dórával is interjút készíthetek. Ez az álmom pedig most valóra vált, amit ezúton is köszönök az írónőnek! Sosem hittem volna, hogy egy ilyen kis blogger, mint én kap lehetőséget arra, hogy egy ilyen neves és inspiráló személyiséggel beszélgethessen, ha csak virtuálisan is.
Szóval most következzenek Papp Dóra inspiráló és humoros válaszai, amiket mikor megkaptam a mai napon, szinte felsikoltottam és elsírtam magam örömömbe, még most is megtudnám az egész világot ölelni! :D Na de jöjjenek most már a válaszok! :D
1. Mióta foglalkozol írással?
13-14 éves koromban kezdtem el. Tudatosan, tervszerűen nagyjából 22 éves korom óta írok.
2. Minek a hatására vágtál bele az írásba? Milyen célod volt vele?
El szerettem volna mesélni azokat a történeteket, amik a fejemben kavarogtak, amik érdekeltek.
3. Hogyan sikerült az első könyved kiadatnod? Azonnal rábólintott a kiadó?
Megkerestem pár könyvkiadót, és az egyikük kifejezetten elsőkönyvesekkel foglalkozott, így elkezdtünk levelezni.
4. Milyen szempont szerint választottál kiadót?
Fontos volt, hogy megbízható legyen a kapcsolattartás, a kommunikáció köztünk, emellett az is, hogy nyitottak legyenek a fiatalos, új hangokra.
5. Mi alapján nevezed el és ruházod fel tulajdonságokkal a karaktereid?
Inkább tulajdoságok és személyiségjegyek köré építek fel karaktereket. Nem szeretem az átlagos karaktereket - pont azért, mert szerintem senki sem átlagos, csak nem veszi észre, hogy valamiben kitűnik a többiek közül. Általában megfog egy téma vagy egy személyiségtípus, és erre építkezem, erre jönnek rá a rétegek, a név, a szemszím, és minden más.
6. Kiről szoktad mintázni hőseidet? Honnan gyűjtesz inspirációt műveidhez?
Az életből merítek. Szerintem minden író így van ezzel. Ha nem a körülöttünk lévő világból, hát kitalált világokból építkezünk: filmekből, sorozatokból, zenéből veszünk ihletet.
7. Hogyan írsz? Van valami bevett szokásod, ami írás előtt, közben vagy után szoktál csinálni?
Általában mindig van a közelemben egy nagy pohár víz, hogy ne felejtsek el inni, bármennyire is belefeledkezem a történetbe. Néha hallgatok zenét közben, néha nem. Az adott regényhez, fejezethez tartozó zenéket általában rongyosra hallgatom.
8. Mennyi idő alatt készül egy regényed?
Ez nagyon változó. Mindig attól függ, mennyire szól közbe az élet. De általában 6-9 hónapra van szükségem kutatómunkával, átírással, mindennel együtt.
9. Mennyire nehéz elengedni karaktereidet és teljesen újakkal "együtt dolgozni"?
NAGYON. De ha az új karakterek elég érdekesek, könnyebben tudok rájuk koncentrálni.
10. Mesélnél az eddig megjelent könyveidről?
19 éves koromban jelent meg az első regényem, a Fénytörés, ami egy romantikus fantasy sorozat, a Helena-trilógia első része. 2015-ben kerültem el a Ciceróhoz, a Tükörlelkek két részével, és tavaly, 2018-ban megjelent a hatodik regényem, a Bolyongó, ami nagy meglepetésemre elnyerte a Magyar Gyerekkönyv Fórum diákzsűrijétől a legjobb ifjúsági regénynek járó díjat. A Tükörlelkek és a Bolyongó magyar kisvárosi környezetben játszódnak, míg a Helena-trilógia egy amerikai kisvárosban. A trilógiát egyébként újra megjelentetjük, átdolgozott formában, és a Fénytörés pont most, karácsonyra került a könyvesboltokba. Úgy érzem, ez jó dolog, mert az első sorozatom olyan formában és olyan minőségben jelenik meg, amilyet valahol mindig is elképzeltem neki.
11. Ki a példaképed? Ki inspirált arra, hogy írni kezdj?
A történetek és az írott szó iránti szeretetemet nagy részben Rowlingnak és Tolkiennak köszönhetem, de Neil Gaiman sem ártatlan a dologban.
12. Milyen műfajban szeretsz olvasni? Ki a kedvenc írod?
Bármilyenben. Sok minden érdekel, és sok klasszikust is be kell pótolnom. El tudnám viselni, ha több időm jutna olvasásra. Sok kedvencem van, rengeteg tehetség ír mindenféle zsánerben, mindenki másban jó. Rá vagyok kattanva a kortárs magyarokra, például Kleinheincz Csilla, Gabriella Eld, A. M. Aranth, Moskát Anita.
13. Milyen kapcsolatot ápolsz az olvasóiddal?
Évente egyszer-kétszer tudunk találkozni a dedikálásokon, egyébként pedig online Instán, Facebookon, Twitteren nagyon jól elvagyunk. Bármikor szívesen írok nekik, ha írnak nekem.
14. Mit gondolsz, mit nyújthatsz az olvasóidnak könyveid által?
Leginkább kikapcsolni szeretném őket, kicsit elgondolkodtatni, talán egy-két új szokást megcsillantani előttük, egy-két ismeretlen utat, amit ők is bejárhatnak. És emellett sok-sok zenét. Általában tele vannak zenével a könyveim.
15. Mit szóltak a barátaid és a családod ahhoz, hogy írsz?
Örülnek neki, mindig is támogattak ebben.
16. Milyen időközönként jelenik meg új regényed?
Igyekszem, hogy évente legalább egy összejöjjön.
17. Milyen üzenetet szeretnél átadni az olvasóknak műveiden keresztül?
A legfontosabb mindig is az volt számomra, hogy találják meg azt az irányt, aminek a követésével igazán önmaguk lehetnek, és tegyenek meg érte mindent. Magyarán ismerjék meg önmagukat, fedezzék fel azt a pluszt, amitől mások, mint a többiek, és merjenek elindulni egy önazonos, őszinte úton.
18. Milyen gyakran kapsz olvasói visszajelzéseket és vagy kritikákat bloggerektől? Többnyire pozitívak vagy negatívak ezek?
Gyakran írnak nekem Instán, hogy sokat jelentett nekik az egyik vagy a másik regényem, és ez mindig valami extra löketet ad aznapra, szóval nagyon jólesik. Ilyenkor mindig úgy érzem, hogy érdemes csinálni, mert célbatalál az üzenet.
19. Hogyan látod magad tíz év múlva?
Írok, zöld teát iszom, jógázok.
20. Mit üzennél a feltörekvő írónak, akik szeretnék nyomdokaidat követni?
Írjanak sokat, olvassanak még többet.
+1 Mi lenne a három kívánságod, ha kifognád az aranyhalat?
1. Ne haljon meg a bolygó.
2. Ne haljon meg a rock n' roll.
3. Személyes találkozó Gerard Wayjel.
Ez lett volna az interjú, remélem tetszett nektek! Még egyszer nagyon nagyon szépen köszönöm az írónőnek ezt a lehetőséget! Blogjának linkje itt megtalálható lesz, ahol még többet olvashattok ettől az inspiráló személyiségtől.  De könyveit is nyugodt szívvel ajánlom! 
Véleményeteket szeretettel várom a komment szekcióba! Legyen csoda, csoda szép napotok! Sziasztok!

Megjegyzések