Filmmustra #5 - Egy idegtáncoltató film

Játékos vagy Néző vagy?
A középiskolás Vee  nem az a kimondottan bevállalós típus, megszokta, hogy inkább csendben, a háttérből figyeli az eseményeket. Egy nap azonban barátai unszolására benevez egy népszerű online közösségi játékra, az Idegpályára, ahol a Nézők határozzák meg, milyen vakmerő feladatokat kell teljesíteniük a Játékosoknak élő, egyenes adásban.
Vee a New York-i éjszakában összetalálkozik a titokzatos idegennel, Iannel, akiről hamarosan kiderül, szintén az Idegpálya játékosa. A Nézők egyből felfigyelnek rájuk és irányításukkal már együtt kell végigcsinálniuk a vadabbnál vadabb feladatokat. A páros néhány óra leforgása alatt óriási népszerűségre tesz szert az internetes szurkolótábor körében. Ám ami ártalmatlan versengésnek indult, hamarosan adrenalintól túlfűtött hajszává alakul - a Nézők egyre követelőzőbbekké, a feladatok egyre veszélyesebbekké válnak. Vee számára pedig már nemcsak a hírnév és a győzelemért járó pénz, hanem annál sokkal drágább dolog: az élete a tét.
Első hallásra azt hittem, hogy a film egy tiszta Ready Player One copy. Persze hamar felvilágosítottak, hogy nagyon is tévedek, ezért úgy döntöttem, hogy egy csajos délután keretein belül végig nézzük a barátnőmmel. Meg kell mondanom, remek ötlet volt. A filmnek tényleg semmi köze a Ready Player One-hoz, sokkal inkább egy Kék bálna feldolgozás.
A történet elején Vee nagyon antipatikus volt, mint Scarlett az Elfújta a szélben, engem pedig komoly pánik fogott el, hogy végig ilyen lesz majd. De szerencsére nem igazolódott be a félelmem, és a végén a barátnőmmel egymás kezét szorongatva izgultunk, hogy vajon túl éli-é a kalandot. A lány hatalmas jellemfejlődésen ment keresztül,ami még jobban emelte a film élményt. Ugyanez mondható el Ianre, aki az elején egy igazán tenyérbe mászó alak volt, de a végén már érte is szorítani kezdtünk. :D
A film minden téren helyén volt. Megfelelő mennyiségű volt benne a romantika, az akció és a dráma is. Az akció jelenetek nem voltak klisések, sem pedig olyanok, amik a valóságban lehetetlenek. Nagyon imádtam, hogy a filmnek volt egy edukativ célzata is a nézők számára. A film megpróbálta felhívni a figyelmet az internet veszélyeire. Nem titkolt a Kék bálna nyújtotta inspirálódás sem, amiért nagy tisztelet jár az alkotóknak, hogy mertek egy ilyen komoly alapanyaghoz nyúlni. 
A film nagyon izgalmas és fordulatos volt, a végére már a kezem is eldeformálódott a sok akció jelenet miatt. Sokkoló volt, és még a végén is tudott olyan csavarokat belevinni, ami tutira kiveri a biztosítékot, de csak emelik a film élményt.
Összegezve a film remek, izgalmas, fordulatos éééés kiszámíthatatlan, ugyanis egy Nostradamusi jóstehetségem nem vállt be. Plusz pont jár a film edukativ lecsengése miatt, a karakterek remek kidolgozásáért és az akció-romantika-dráma irodalmi szentháromságának remek alkalmazásáért.
Én így végezetül az öt eldeformálódott csontból simán megadnám az ötöt neki, fordulatos cselekményéért, egy-egy remek helyzetkomikumért és a fent említett irodalmi szentháromság remek alkalmazásáért.
Köszönöm, ha elolvastad, remélem tetszett! Véleményed várom a komment szekcióba, legyen szép napod, szia! 

Megjegyzések